Analysmodell - Yttrandefrihet
Indien klassas som en parlamentisk demokrati. Begreppet parlamentarisk demokrati innebär att det skall finnas olika fri- och rättigheter som yttrandefrihet, informationsfrihet, demonstrationsfrihet och religionsfrihet. Nu ska jag diskutera om det här stämmer på Indien.
Yttrandefriheten på det individuella planet är i Indien starkt kopplad till olika klasser eller kasttillhörighet. Medelklassen kan kosta på sig att vara kritiska mot regeringen ända till de korsar en osynlig gräns enligt mänskligarättigheter.se. När någon ur eliten tycker att de har gått för långt utsätts de för tortyr. Men ännu värre är det med okända lågkastiga eller kastlösa ur underklassen som polisen ofta gör processen mycket kort med. Det här är en tydlig brist mot yttrandefriheten.
Informationsfrihet?
Den indiska staten försöker aktivt begränsa "obekväma" nyhetsrapporteringar och ser även till att Facebook och Google skall censurera innehåll på olika sidor. Indien har över hundra kommersiella Tv-kanaler men när regeringen har rätt att stänga ner kanalerna. Det sker enligt mänskligarättigheter.se att TV-kanaler eller Facebook-sidor som rapporterar på ett sätt som inte är passande för regeringen stängs ner. Den indiska regeringen förbjöd online-versionen av tidningen Peoples March och de har försökt att stänga ner eller sabotera webbplatser som förknippas med Peoples March eller andra webbplatser som rapporterar om naxaliterna på ett icke-fientligt sätt.
Enligt Committee to Protect Journalists satt år 2012 136 journalister i fängelse i Indien för att ha utövat sitt yrke. Den Indiska regeringen försöker även aktivt hindra kritiska journalister att komma in i landet. Utländska journalister skickas hem eller vägras helt enkelt visum.
När den indiska staten blev kristerad för att inte förtjäna sin titel som världens störst demokrati pga den bristande informationsfriheten infördes en ny lag i Indien. Under 2003 krävde flera parlamentsledamöter att lagen skulle mjukas upp för att tillåta journalister att publicera känsligt material så länge det inte kunde anses vara avsett för främmande makt eller hotade statens säkerhet eller position. Det var ett framsteg för Indien inom den här punkten men precis som Indiens regering uttrycker själva får informationen som sprids inte hota statens säkerhet eller position, med andra ord får man inte uttrycka alla sina åsikter jäntemot staten.

Förenings- och religionsfrihet
I Indien förbjuds folkliga organisationer och medlemmar avrättas enligt human rights. Ett stort antal organisationer är idag förbjudna i Indien. Under december månad 2011 har det gjorts försök att förbjuda ytterliggare ett antal organisationer genom att hävda att de är organisationer för naxalitrörelsen (Naxalitrörelsen är en växande revolutionär rörelse i Indien som förkastar den parlamentariska demokratin. ) utan att ha grundläggande bevis.
I Indien samsas flera olika religioner; hinduism, islam, buddhism, sikhism, jainism, zoroastrinaism, judendom och kristendom. Religionerna i Indien, precis som kulturen, tar gärna till sig sådant som kommer utifrån men det nya tillåts aldrig ta över utan görs bara om för att passa in i det gamla. Många religioner har också hämtat intryck från varandra och främst har naturligtvis den dominerande religionen, hinduismen, påverkat de andra.
På det hela taget lever religionsgrupperna fredligt och religionshat är inte vanlig förekommande (som jag har fått fakta om vill säga). Dock så finns våldsamheter mellan framför allt hinduer och muslimer. En av de största konflikterna är konflikten i Kashmir. Även om ett fredsavtal har slutits mellan pakistan och Indien om området finns det fortfarande en tydlig spänning och orolighet kvar.
Demonstatrationsfrihet
Indien är enligt lag på pappret en parlamenteraisk demokrati vilket då innebär att indien enligt lag har demostrationsfrihet. Det är ett ämne som är väldigt diskuterat i tidningar och på nyheter och Indien har mer eller mindre blivit uppmärksammat genom artiklarna om just demostrationer i Indien. De brutala våldtäkterna som har skett i Indien har blivit väldigt debatterade om och demostrationer har fyllt Indiens gator. I de flertal artiklar som jag har läst om demostrationerna lämnar ingen artikel någon information rörande om demostranterna har blivit stoppade eller om de sökt om tillstånd för demostrationerna.
Dock så har det tidigare skett att demostrationer har stoppats. Amnesty International rapporterade om
övervåld i samband med en demonstration i Jammu och Kashmir, då ett flertal demonstranter skall ha utsatts för misshandel av polisstyrkorna.

Källor:
Landguiden.se
Dn.se
Ne.se
Nationalencyklopedin AB som står bakom NE.se. Ne.se syfte är att sprida information och kunskap till många människor då de anser att det finns ett överflöd av falsk information på internet. Alla längre texter på NE.se är signerade vilket innebär att man kan se vem som har skrivit texterna. Det här ökar troligheten högre då en person tar tydligt ansvar över texten. Man skulle kunna säga att ne.se är en förstahandskälla då det inte finns några direkta källhanvisningar i artiklarna. Detta beror på att Ne.se källor är de människor som skriver texterna, de är enligt Ne.se själva experter på sitt område. Dock är det nog så att även om de som skriver artiklarna kan väldigt mycket själva sedan innan så kan informationen vara omedvetet uppsnabbad från andra källor vilket gör informationen i artikeln till en andrahandskälla.