Indiens bakgrund

På 1700-talet säkrade britterna sin makt i Indien, mycket tack vare sin militära överlägsenhet och Indien blev en brittisk koloni. Britterna tog initiativ till modernisering och byggde bland annat järnvägar och universitet. 1885 grundades Indian National Congress (kongresspartiet). De ledde frihetskampen mot engelsmännen och där Mahatma Gandhi var en stark och viktig figur. Han hade en ickevåldsstrategi och miljontals indier protesterade med honom. Gandhi var hindu och det gjorde att muslimerna fruktade att hinduerna skulle få en övre makt i en framtida självständig stat. År 1947 blev Indien självständigt men då var motsatserna mellan de hinduiska delarna och de muslimska delarna av befolkningen så pass stora. Det gjorde att landet delades i det hinduiska Indien och det muslimska Pakistan. Sedan dess har fiende skapet mellan Indien och Pakistan varit aktuellet genom tex Kashmirkonflikten  och de båda länderna har krigat med varandra flera gånger. 
 

Relationen mellan hinduer och muslimer i Indien har vid upprepade tillfällen varit mycket spänd och orolig. Det har funnits flera betydelsefulla grupper som har präglat och försökt komma till makten i Indien. Tex det hindunationalistiska BJP (Bharatiya Janata Party, Indiska folkpartiet) som på senare år är med i Indiska val.  En annan betydelsefull grupp har varit VHP (Vishwa Hindu Parishad, Hinduiska världsrådet). Grupperna förespråkar en ideologi som kallas ”hindutva” och vilket går ut på att hela Indien ska vara hinduiskt.

 

Bilden är tagen härifrån

Källor: 

http://www.sakerhetspolitik.se/Konflikter/Indien/

Säkerhetspolitik. se är en myndighet som drivs av MSB. Myndighetens uppgift är att sprida information samt att stöjda samhället och se till att framtida olyckor och kriser inte sker igen. Myndigheten har också i uppgift att informera. Myndigheten har stöd från flera olika andra internationella organsitationer så som utrikespolitska instituet. Texten är hyfsat nyskriven och uppdaterad. 

Landguiden. - samma som i första inlägget

Landguiden känns som en ganska pålitlig och objektiv källa då det är en vidareutveckling av Utrikespolitiska institutets skriftserie Länder i fickformat. Utrikespolitiska institutet är ett oberoende institut som forskar och informerar frågor som rör utriket. Det är en av många anledningar till att det känns som att man kan vara relativt säker på att landguiden är en objektiv källa. Utrikespolitiska institutet har redaktörer som följer världens utveckling och Landguiden uppdateras jämnt och ständigt med information. Det som det rapporteras mest om är inte enskilda händelser utan Landguiden är mer till för att användas som ett sorts uppslagsverk (enligt dem själva också). All statistik som finns på sidan hämtas även från hyffsat pålitliga källor från internationella organisationer som FN osv. Källorna som används är för det mesta andrahandskällor vilket inte är lika bra som en primärkälla men dem är seriöst utvalda och de som skrivit försöker få tag på så objektiv och korrekt information som möjligt. Det går att få reda på exakt vart alla källor är hämtade ifrån här: (http://www.landguiden.se/Om-Landguiden/Kallor) Det är bra och trovärdigt att källorna finns tillgängliga då man på egen hand kan kritisera även dem källorna för att ta ett beslut.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0