Analysmodellen - Rättsäkerhet
Rättssäkerhet innebär att den rättsordning som finns ger individen skydd mot övergrepp från samhället och andra individer. Det ska finnas en oberoende domstol och alla människor ska ställas lika inför lagen.
Rättsäkerheten är en central del av en demokrati enligt mig och rättssäkerhetens syfte är att alla ska vara skyddade från övergrepp från andra medborgare, personer inom myndigheter och från samhället, och att alla ska vara säkrade sin frihet. Det är vad jag nu ska undersöka om Indien har eller inte.
Obereonde domstol.
Indiens lagar föreskriver ett från den verkställande makten självständigt och oberoende domstolsväsende, och landets rättssystemet är,generellt sett, relativt välutvecklat. Anklagelser om att domstolar påverkats av politiska överväganden förekommer dock rätt ofta, framförallt i mål som har med den nationella säkerheten att göra, och i domstolar på lägre nivå. Domarna i högsta domstolen utses av presidenten på premiärministerns rekommendation vilket är en tydlig koppling till staten och regeringen och domstolarna. Delstatsregeringarna utser domare till distriktsdomstolarna och särskilda militärdomstolar finns för militären.
Militären ligger ofta bakom tortyr som är enligt lag förbjuden i Indien. Organsiationen för mänskliga rättigheter (MR) hävdar att polisen i många fall försöker dölja tortyr som blivit uträttad av militären. I sin tur finns det misstänkar om att polisen påverkar domstolen inom domstolen för militären och att domen där ofta inte är rättvis.
Övergrepp och tortyr från myndigheter infor domstol
Enligt amnesty International förekommer det tortyr av fånger i Indien. En av metoderna som används kallas för Cheera och innebär att man kraftfull pressar isär en människas ben tills musklerna slits sönder och stora blåmärken uppkommer. En annan tortyrmetod som används är Gothna. I vanliga fall använder man en träpole för att mala kryddor men i det fallet har polen använts som ett tortyrmedel. Ett sätt är att placera den under knäna på en person och sedan böja dennes ben kraftfullt över den. Det vanligaste sättet att använda den är dock att rulla den fram och tillbaka över låren samtidigt som två polismän, eller fler, står på den, vilket ger kroniska skador på musklerna. Det här sker oftast på poliststationer. Indien tillämpar dödsstraff, men offentlig statistik om antalet utdömda och verkställda straff saknas. Debatten om dödsstraffet är livlig i media och opinionen är delad.
Uppgifter om sexuella övergrepp och rån av gripna eller fängslade personer förekommer. Efter en lagändring 2005 är det förbjudet att arrestera en kvinna efter solnedgången såvida inte särskilda skäl föreligger som brott som tex mord eller våld mot polisman.
Domstolen är överbelastad
Ett allvarligt problem är att domstolarna är väldigt överbelastade och underbemannade vilket innebär att många får sitta i häkten och fängelser i månader, ibland flera år, i väntan på att få sitt mål prövat. Dödsfall i häkten och fängelser utgör ett fortsatt stort problem och myndigheterna tar åtgärder för att försöka få ner dödstalen.
Rättvis dom
Domstolarna garanterar formellt rätten till en rättvis rättegång. Dock så förekommer det som sagt brister i systemet då domstolen blir för överbelastad och i syfte att skynda på processen och komma tillrätta med alla brottmål som ännu ej har avgjorts har så kallade ”snabb-domstolar” inrättats runt om i landet enligt mänskligarättigheter.se. Snabb domstolarna har ifrågasatts och kritiseras då det kommit ut uppgifter om att advokterna vid snabb domstolarna inte får delta vid förhören och att hot och påtryckningar har skett mot den misstänkte under förhöret.
Källor:
http://www.amnesty.se/vad-gor-vi/tortyr-och-rattssakerhet/tortyr/tortyrmetoder/
Amnesty International är en organisation som arbetar för människors rättigheter i världen. De är fristående från staten och tar inte emot pengar ifrån staten. Det gör organisationen beroende av pengarna de får av sina medlemmar varje månad. Amnesty skriver själva på sin hemsida att de får sin information ifrån statliga myndigheter, sina egna reportrar från olika platser i världe och även andra tv och radio stationer. Amnesty skriver även på sin hemsida att de kontrollerar all fakta så att ingen missledande information ska spridas Deras fakta stämmer överens med den fakta jag tidigare använt mig av och jag kan inte själv komma på en anledning till varför de skulle publicera missledande fakta då de inte blir sponsrade av någon organsiation eller staten. Eftersom att de är fristående från staten och fungerar med ett stort antal ideellt arbetande människor för att öka de mänskliga rättigheterna på många olika platser i världen finner jag heller ingen personlig vinning för organisationen att redovisa felaktig fakta.
http://www.manskligarattigheter.se/dynamaster/file_archive/080327/633d5eb5fc7c67f860b893880d40bfe8/Indien.pdf
Mänskliga rättigheter är regeringens webbplats om mänskliga rättigheter upprättades 2002 och är drivs som ett samarbete mellan Arbetsmarknadsdepartementet och Utrikesdepartementet, som ansvarar för regeringens nationella respektive internationella arbete med mänskliga rättigheter. Rapporten som jag har använt mig utav är grundad på den svenska ambassadens bedömningar.
http://www.sakerhetspolitik.se/Konflikter/Indien/
Säkerhetspolitik. se är en myndighet som drivs av MSB. Myndighetens uppgift är att sprida information samt att stöjda samhället och se till att framtida olyckor och kriser inte sker igen. Myndigheten har också i uppgift att informera. Myndigheten har stöd från flera olika andra internationella organsitationer så som utrikespolitska instituet. Texten är hyfsat nyskriven och uppdaterad.